VİŞNELİ ve ELMALI TURTA
Hamur:
5 bardak un
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
2 paket (250 gr) margarin
¼ - ½ su bardağı buzlu su
İç malzeme:
1 kutu dondurulmuş vişne
4 elma
3 bardak tozşeker
1 kaşık tarçın
1 çorba kaşığı un
2,5 çorba kaşığı nişasta
½ limonun kabuğunun rendesi ve suyu
1 yumurta
1 kaşık süt
Daha önceki turta denememde, tarifteki ölçüyle hamuru yapınca, hem altına hem üstüne yetecek bir hamur olmamıştı. Benim hamuru açmamla ilgili bir sorun mu var diye düşümsem de, turta hamurunun da incecik olması çok mantıklı gelmiyor. Yoğun olarak meyveden oluşan bir tatlının, hamurunun da insanın ağzına gelmesi gerekir diye düşünüyorum. Yukarıdaki hamur malzemesi gözünüze fazla gelebilir. Ama artması, o kadar uğraştıktan sonra hamurun az gelmesinden iyidir diye düşündüm. Bu sefer başka bir hamur tarifini denedim. Memnun da kaldım. Tarif ölçüleri bunun tam yarısı kadardı (hamur için) ve
Turtanın hamuru için, su hariç tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Mutfak robotu varsa, tüm malzemeyi birleşene kadar robotta karıştırıyoruz, biraz ekmek kırıntısı gibi kalacak, bu normal. Bir bardakta hazırladığımız buzlu suyu da, robot çalışırken, tüpünden yavaşça içeri döküyoruz, hamur kıvamına gelince su eklemeyi bırakıyoruz. Yarım bardaktan fazla su almaz. Bu karıştırma işlemi de 30 saniyeyi aşmazsa en iyisi. Ama benim gibi, şu anda robot kullanamıyorsunuz, klasik tarzda hamur yoğurma yöntemiyle yapmakta hiçbir sakınca yok. Ben yaptım oldu :) Yine tüm malzemeyi yoğurduktan sonra, en son suyu ekliyoruz. Hamuru iki parçaya bölüp streç filme sararak buzdolabına koyuyor ve yarım saat dinlendiriyoruz.
İç malzeme biraz değişik. Ben vişneyi de vişneli turtayı da çok severim. Ekşi meyveleri tek başına yiyemem ama bu şekilde tatlıda, özellikle de vişne çok hoşuma gider. Tabii mevsimi olmadığı için dondurulmuş vişne kullandım. Bir paket vişne turtanın içine az geliyor. Hem elma onun ekşiliğini dengeliyor. Elma-vişne birlikteliği doğaçlama gelişti ama sonuçta iyi ki koymuşum dedim, birbirlerini çok güzel dengelemiş.
Ben önce vişneli malzemeyi, üstüne elmaları koydum. Dilerseniz hepsini karıştırıp koyabilirsiniz. Elmaları küp küp doğrayıp üzerine biraz şeker ve tarçın dökerek karıştırın. Diğer kapta kalan iç malzemesini karıştırıyoruz.(Tabii vişneler çözüldükten sonra suyunu süzüp ekliyoruz)
Dolaptan soğumuş olan hamuru çıkarıp, güzelce unlanmış bir tezgaha alıp elimizle bastırarak yuvarlak şekil verdikten sonra turta kalıbınızdan iki-üç santim büyük olacak şekilde açıyoruz. Oklavayı ileri geri hareket ettirmeyip, tek bir yöne doğru yuvarlar, sonra kaldırıp tekrar yuvarlarsanız daha iyi sonuç alırsınız. Büyükçe bir yuvarlak olacağını ve bunu kaldırıp kalıba koyacağınızı düşünürseniz, tezgaha yapışmaması çok önemli. Hamurumuz hazır olunca yağlanmış turta kalıbına koyuyoruz, kenarlarından biraz sarkacak. Şimdilik onu ellemiyoruz. İç malzemeyi koyup, üst hamuru açarken buzdolabında bekletiyoruz. Üst hamuru kalıbımız ölçüsünde açıyoruz. Ben sevgililer gününe uygun olarak kalpli bir desen yaptım. Açtığımız hamuru bir yağlı kağıt üzerine alıp 15 dakika kadar buzdolabında bekletiyoruz. ( Soğuk hamurla çalışmak her zaman daha kolaydır ve şekil bakımından daha iyi sonuç verir.) Çıkarınca içinden kalıplarla kalpler kesiyor, turtamızın üzerine kapıyoruz. Kenarlardan sarkan hamuru da kullanarak üst ve alt hamuru parmaklarımızla güzelce birleştiriyoruz. Dilerseniz kestiğiniz kalpleri de kenarlara süs olarak koyabilirsiniz. Üzerine yumurta ve süt karışımını sürüp 250 dereceye ısıttığımız fırına koyuyoruz. 15 dakika sonra fırının ısısını 200 dereceye indiriyoruz, üstü kızarana ve meyvelerin suyu kabarcıklar yapmaya başlayana kadar pişiriyoruz. (Benim fırında yarım saat kadar daha pişti)
Fırından alınca soğumaya bırakıyoruz. En az 1-2 saat soğuması gerek. içi sulu olduğu için, kaynar halde yememek, ve kıvamın iyice oturmasını beklemek gerek.
Ben çok beğenerek yedim. Misafirlerimiz de çok beğendi. Ama küçük çocuklara veya çok tatlı sevenlere biraz ekşi gelebilir. vişneyi tatlılarda seviyorsanız bunu da beğenerek yiyeceğinize inanıyorum. Şimdiden afiyet olsun :)
Etiketler: Tatlılar