15 Şubat 2009

VİŞNELİ ve ELMALI TURTA

Hamur:

5 bardak un

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı toz şeker

2 paket (250 gr) margarin

¼ - ½ su bardağı buzlu su

İç malzeme:

1 kutu dondurulmuş vişne

4 elma

3 bardak tozşeker

1 kaşık tarçın

1 çorba kaşığı un

2,5 çorba kaşığı nişasta

½ limonun kabuğunun rendesi ve suyu

1 yumurta

1 kaşık süt

Daha önceki turta denememde, tarifteki ölçüyle hamuru yapınca, hem altına hem üstüne yetecek bir hamur olmamıştı. Benim hamuru açmamla ilgili bir sorun mu var diye düşümsem de, turta hamurunun da incecik olması çok mantıklı gelmiyor. Yoğun olarak meyveden oluşan bir tatlının, hamurunun da insanın ağzına gelmesi gerekir diye düşünüyorum. Yukarıdaki hamur malzemesi gözünüze fazla gelebilir. Ama artması, o kadar uğraştıktan sonra hamurun az gelmesinden iyidir diye düşündüm. Bu sefer başka bir hamur tarifini denedim. Memnun da kaldım. Tarif ölçüleri bunun tam yarısı kadardı (hamur için) ve 22.5 cm.’lik kalıp içindi. Kullandığım kalıp 30 cm’likti, iki kat hamur yaptım, biraz arttı. Bir-iki tane tek porsiyonluk turta yapılabilecek kadar.

Turtanın hamuru için, su hariç tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Mutfak robotu varsa, tüm malzemeyi birleşene kadar robotta karıştırıyoruz, biraz ekmek kırıntısı gibi kalacak, bu normal. Bir bardakta hazırladığımız buzlu suyu da, robot çalışırken, tüpünden yavaşça içeri döküyoruz, hamur kıvamına gelince su eklemeyi bırakıyoruz. Yarım bardaktan fazla su almaz. Bu karıştırma işlemi de 30 saniyeyi aşmazsa en iyisi. Ama benim gibi, şu anda robot kullanamıyorsunuz, klasik tarzda hamur yoğurma yöntemiyle yapmakta hiçbir sakınca yok. Ben yaptım oldu :) Yine tüm malzemeyi yoğurduktan sonra, en son suyu ekliyoruz. Hamuru iki parçaya bölüp streç filme sararak buzdolabına koyuyor ve yarım saat dinlendiriyoruz.

İç malzeme biraz değişik. Ben vişneyi de vişneli turtayı da çok severim. Ekşi meyveleri tek başına yiyemem ama bu şekilde tatlıda, özellikle de vişne çok hoşuma gider. Tabii mevsimi olmadığı için dondurulmuş vişne kullandım. Bir paket vişne turtanın içine az geliyor. Hem elma onun ekşiliğini dengeliyor. Elma-vişne birlikteliği doğaçlama gelişti ama sonuçta iyi ki koymuşum dedim, birbirlerini çok güzel dengelemiş.



Ben önce vişneli malzemeyi, üstüne elmaları koydum. Dilerseniz hepsini karıştırıp koyabilirsiniz. Elmaları küp küp doğrayıp üzerine biraz şeker ve tarçın dökerek karıştırın. Diğer kapta kalan iç malzemesini karıştırıyoruz.(Tabii vişneler çözüldükten sonra suyunu süzüp ekliyoruz)

Dolaptan soğumuş olan hamuru çıkarıp, güzelce unlanmış bir tezgaha alıp elimizle bastırarak yuvarlak şekil verdikten sonra turta kalıbınızdan iki-üç santim büyük olacak şekilde açıyoruz. Oklavayı ileri geri hareket ettirmeyip, tek bir yöne doğru yuvarlar, sonra kaldırıp tekrar yuvarlarsanız daha iyi sonuç alırsınız. Büyükçe bir yuvarlak olacağını ve bunu kaldırıp kalıba koyacağınızı düşünürseniz, tezgaha yapışmaması çok önemli. Hamurumuz hazır olunca yağlanmış turta kalıbına koyuyoruz, kenarlarından biraz sarkacak. Şimdilik onu ellemiyoruz. İç malzemeyi koyup, üst hamuru açarken buzdolabında bekletiyoruz. Üst hamuru kalıbımız ölçüsünde açıyoruz. Ben sevgililer gününe uygun olarak kalpli bir desen yaptım. Açtığımız hamuru bir yağlı kağıt üzerine alıp 15 dakika kadar buzdolabında bekletiyoruz. ( Soğuk hamurla çalışmak her zaman daha kolaydır ve şekil bakımından daha iyi sonuç verir.) Çıkarınca içinden kalıplarla kalpler kesiyor, turtamızın üzerine kapıyoruz. Kenarlardan sarkan hamuru da kullanarak üst ve alt hamuru parmaklarımızla güzelce birleştiriyoruz. Dilerseniz kestiğiniz kalpleri de kenarlara süs olarak koyabilirsiniz. Üzerine yumurta ve süt karışımını sürüp 250 dereceye ısıttığımız fırına koyuyoruz. 15 dakika sonra fırının ısısını 200 dereceye indiriyoruz, üstü kızarana ve meyvelerin suyu kabarcıklar yapmaya başlayana kadar pişiriyoruz. (Benim fırında yarım saat kadar daha pişti)



Fırından alınca soğumaya bırakıyoruz. En az 1-2 saat soğuması gerek. içi sulu olduğu için, kaynar halde yememek, ve kıvamın iyice oturmasını beklemek gerek.

Ben çok beğenerek yedim. Misafirlerimiz de çok beğendi. Ama küçük çocuklara veya çok tatlı sevenlere biraz ekşi gelebilir. vişneyi tatlılarda seviyorsanız bunu da beğenerek yiyeceğinize inanıyorum. Şimdiden afiyet olsun :)

Etiketler:

11 Comments:

Blogger Özlem said...

Tuğçe' ciğim ellerine sağlık, çok güzel gözüküyor.

Görüşmek üzere, sevgiler.

22:04  
Blogger SEDEF said...

Harika olmuş, harika. Ellerinize sağlık.

13:00  
Blogger mutfaktelaşı said...

Etkinliğime buyurun
Gönderen :AYŞE
36. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
http://porselendemlik.blogcu.com
http://birdemliksohbet.com
http://gelibolu17.blogspot.com/
http://selmahlc.blogcu.com/
tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
09 SUBAT 2009 - 23 SUBAT2009 TARİHLERİ ARASINDA
http://mutfaktelasi.blogspot.com/ YANİ BEN YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 36.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

07:21  
Anonymous beyza said...

bu tarifi yapmaya başladım bile:)

15:51  
Blogger tugce:-) said...

sedef ve özlem teşekkürler :)
beyza, yapıca sonuçları beklerim :) şimdiden afiyet olsun.

11:11  
Blogger TAZE NANE said...

En koyu mavilikleri avucuna, en içten mutlulukkarı gözlerine, en derin sevgileri kalbine usulca bırakıyorum.
Sevgi sevgiye layık olanındır.
Bu yüzden sizi seviyorum.

19:34  
Anonymous sevincceden said...

"Etkinliğime buyurun"
37. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM

SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
http://porselendemlik.blogcu.com
http://birdemliksohbet.com
http://gelibolu17.blogspot.com/
http://selmahlc.blogcu.com/

tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
23 SUBAT 2009 - 09 MART 2009 TARİHLERİ ARASINDA
http://sevincceden.blogcu.com/ YANİ BEN YAPACAĞIM.

SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE " PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 37.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.
C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM.
ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN.
EMİNİM BU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMINIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

02:45  
Blogger bahar said...

Merhabalar, “hediyeleşme” üzerine güzel bir etkinliğimiz var, katılmanızı arzu ederim. Ayrıntılar sayfamda, sevgiler.

21:01  
Blogger Selma said...

Hayirli sabahlar Tugce ablacim,
Ellerine saglik cok guzel gorunuyor..Neseli bir gun gecirmen dileyiyle sevgiler..Ama arayi vazla sogutma yeni tariflerini bekliyoruz ;)))

10:43  
Blogger Tuğba said...

Çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık

10:09  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarifmis. Tebrik ederim.

15:17  

Yorum Gönder

<< Home