27 Ağustos 2009

FIRINDA KABAK (YUNAN USULÜ)


Sebze yemeyi çok seviyorum ve her gün sebze yemezsem de kötü hissediyorum. Ama mevsim sebzeleri sınırlı olunca hep aynı tarifleri yapmaktan da sıkılıyor insan. Ben de çok sevdiğim yaz sebzeleri için başka nasıl tarifler bulabilirim diye bakarken aklıma Yunanistan’a gittiğimde aldığım yemek kitabı geldi. Genelde çok benzer damak tatlarımız olduğundan, coğrafya gereği aynı sebze meyveleri kullandığımızdan pek çok tarif buldum. İlk olarak denediğim bu oldu. Gerçi malzemeyi biraz bol tutunca tepsiye koyma şeklim oradakinden biraz farklı oldu, bir de tarifte olmayan dereotunu ekledim.

Malzemeler
1 kilo kabak
2 domates
5-6 dal nane
3-4 dal dereotu
4 diş sarımsak
Bir kase ufalanmış beyaz peynir
Kızartma için yağ
Tuz-karabiber

Kabakları boylamasına kesiyoruz. Benim gözüme çok uzun geldiği için ortadan ikiye de böldüm. Kabakları hafifçe kızartıyoruz. Kızarmış kabakları bir fırın kabına alıp, üstüne rendelenmiş domates, kıyılmış sarımsak, doğranmış nane ve dereotunu döküyoruz. Benim kabaklar çok olduğu için, tüm sos üstte kalmasın diye, her ne kadar aradan aşağılara inecek olsa da, malzemelerin bir kısmını (peynir dahil) döktükten sonra hafifçe karıştırdım. Gerisini üstüne döktüm. Beyaz peyniri de üstüne koyuyoruz ve orta ısıda bir fırında yarım saat kadar pişiriyoruz. En üste çokça nane yaprağı koymuşum, onlar kurumuş tabii. Resimde de gözüküyor. Yani otları önce koyup domatesi üstüne dökmek daha iyi olabilir.
Sıcak veya soğuk servis edilebiliyor. Hafif ve farklı bir yaz yemeği oluyor.

Bu arada kırmızı biberlerin de tam zamanı. Kaçırmayın derim. Ben ocakta değil fırında közlüyorum. İşi epey kolaylaştırıyor. Soyduktan sonra zeytinyağı, sirke, bol sarımsak, tuz ve karabiberle yaptığım sosu da üzerine döküyorum. Tam en etli ve en tatlı oldukları zaman. Alternatif bir salata olarak sofraya koymak lazım.
Herkese afiyet olsun

Etiketler:

8 Comments:

Blogger TAZE NANE said...

Çok hoş bir görüntüsü var.
Sevgiler canım.

13:02  
Blogger kerami özdemir said...

Tutumluluk ve doğru tüketim bilinci oluşturmak için hazırladığımız
www.tutumluhayat.blogspot.com
adlı sayfamıza ziyaret ve uygun görülürse sayfanızdan link vererek desteklerinizi bekleriz,saygılarımla

11:48  
Blogger beste said...

bende sebze yemeyince hasta gibi hissediyorum bize ozgu bir durum bu. Frasizlar o kadar az sebze yiyorki inanilmaz buna ragmen kadinlari dunyada en uzun yasayanlarda birinci sirada:)

23:14  
Anonymous mutfakteyze said...

Çok lezzetli görünüyor.. Ben de konservesini yaparım her sene.. Blogumda da yer verdim tariifine.. Sevgilerimle..

15:36  
Blogger Deniz said...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

13:53  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarifmis. Tebrik ederim.

15:14  
Anonymous v-pills iletişim bilgisi said...

tarifinizi cok begendim.

23:47  
Blogger Aybars Şenyıldız said...

Çok güzel bir tarif. Midem şenlendi.

11:22  

Yorum Gönder

<< Home