30 Aralık 2010

YILBAŞI MÖNÜSÜ


Yeni yılda beraber olamayacağımız arkadaşlarımla erken yeni yıl kutlaması yaptık. Şimdi herkes yarın akşam için neler hazırlayacağını düşünürken, bu yılbaşı mönüsünü paylaşmak iyi olur diye düşündüm. Tabii yılbaşında hindi yemek ilk akla gelen. Ama bütün bir hindiyi pişirmek zor bir iş. Çok kalabalık da değilseniz fazla geliyor. Ben onun yerine et yemeğini tercih ettim. Bu yemekleri yapmaya 16.30 gibi başladım. Yani çok vakit almıyorlar. Mönümüz şöyleydi:

-Patlıcan salatası

-Kabaklı havuçlu meze

-Yeşillik salatası

-Peynir tabakları

-Biscuit ekmek

-Kajulu stragonof

-Kestaneli pilav

-Vişneli-Böğürtlenli çikolatalı pasta

Yeni yıl sofrasını kurarken süslemeyi istediğiniz kadar abartabilirsiniz :). Ben sade bir sofra hazırladım. Kırmızı büyük kağıt peçeteler, kırmızı boncuklu yılbaşı ağacı süsleri ve yılbaşı ağaçlarına asılan toplardan kullandım. Renkleri sınırlı tutmakta fayda var. kırmızı ve altın rengi gibi iki renk seçilebilir mesela.



Kajulu Stragonof için malzemeler:

500 gr stragonof

100 gram kaju

2 kuru soğan

300 gr mantar

1 kaşık nar ekşisi

2-3 kaşık soya sosu

1 et suyu tableti

1 kesme şeker

Rendelenmiş soğanı ve eti kavuruyoruz. Bir süre sonra ikiye bölünmüş mantarları da içine ekliyoruz. Bunlar ne kadar kavrulursa o kadar iyi. Diğer malzemeleri eklemeden pişmeye yakın hale gelmiş olması iyi olur. Daha sonra soya sosu, nar ekşisi ve üstünü geçecek kadar su ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. (Sulu bir yemek olacağını düşünerek suyunu ayarlayın) Tuzunu karabiberini ekleyip, bir de kesme şeker atıyoruz. Suyu kaynayınca isteğinize göre 1 tablet et suyunu da yemeğe ekliyoruz. Ve pişmeye bırakıyoruz. Altı kısık olarak uzun süre pişerse lezzeti daha güzel olur. Ben yemeği yaptıktan sona, altı açık, kapağı kapalı olarak misafirlerim gelene kadar ocakta bıraktım. Tabii bunu daha erken yapma şansınız varsa, dinlenmiş et yemeğinin tadı daha güzel oluyor. Yemeğe son olarak, kajuları bütün olarak atıyoruz. Baştan atınca çok yumuşayabilir. Pişmesin yakın atarsanız, hem yemeğin tadını alır hem de çok yumuşamaz. Çukur tabakta suyuyla servis ediyoruz.


Kestaneli Pilav için malzemeler:

3,5 bardak pirinç

5 bardak su

2 kaşık tereyağı

2 kaşık zeytinyağı

1 kase haşlanmış ayıklanmış kestane

1 paket dolmalık fıstık

1 çay kaşığı tarçın

1 kaşık rendelenmiş soğan

Tuz, karabiber

Soğanı biraz tat vermesi için koyuyorum, çok az yeterli. Tereyağını eritip, zeytinyağını da ekliyoruz. Yağını istediğiniz ölçüde ayarlayabilirsiniz. Soğanı ve dolmalık fıstığı koyup kavuruyoruz. Pirinci ekleyip biraz kavuruyoruz. Daha sonra suyunu, karabiberi (biraz bolca), tarçın ve tuzunu ekleyip pişirmeye bırakıyoruz. Üstü göz göz olunca, altını kapayıp, haşlayıp ayıkladığımız kestaneleri pilavın üstüne ekleyip beraber demlenmeye bırakıyoruz.



Vişneli-Böğürtlenli Çikolatalı Pasta için malzemeler:

Kakaolu hazır pasta tabanı

200 gr krema

200 gr bitter çikolata

Bir kase vişne

Bir kase böğürtlen

Islatmak için süt

Kremayı ısıtıyoruz, kaynamadan altını kapatıyoruz. İçine kırdığımız çikolataları koyup karıştırarak eritiyoruz ve buzdolabına koyuyoruz. Vişneleri ve böğürtlenleri çözülmesi ve suyunun akması için bir süzgece koyuyoruz. Altına bir kase koyarsanız suyu boşa gitmez, keki ıslatmakta kullanabiliriz. Krema ve çikolatayla hazırladığımız ganaj sürülebilecek kıvama gelince (1 saat kadar dolapta kalması yeterli olur) kekimizi süt ve vişne suyu karışımıyla ıslatıyoruz. Arasına ganaj sürüyoruz ve üstüne meyvelerin yarısını koyuyoruz. Yine ıslattığımız keki üstüne kapıyoruz. Pastanın etrafını ganajla kaplıyoruz. Sütünü meyvelerle süslüyoruz. Dolaba koyup, servis edene kadar bekletiyoruz. Alternatif olarak, vişneli çikolatalı pasta tarifine de bakabilirsiniz.

Herkese sofralarının yemeklerle ve sevdikleriyle dolup taştığı bir yıl dileğiyle :)

Etiketler:

3 Comments:

Anonymous yemek tarifleri said...

guzel bir tarifmis. tebrik ederim.

17:33  
Blogger online mutfak said...

Bu yorum yazar tarafından silindi.

00:10  
Blogger seolara said...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
cay-makineleri.com

12:02  

Yorum Gönder

<< Home