30 Mayıs 2009

BROWNIE --KAKAOU DEĞİL ÇİKOLATALI KEK :)



Bir iki haftadır canım brownie istiyordu. Ama kendimi tutup bir süre yapmamaya çalıştım :) Tabii ki sonunda iradem kırıldı ve kendimi mutfakta buldum. Aslında dışarıdan bir brownie yeseydim çoktan bu isteğim körelmiş olurdu. Ama bu sefer inatla kendim brownie yapmak ve onu yemek istedim. Zaten son ekonomik durumlar ve gittikçe artan sağlıklı yaşam bilinci insanları birçok şeyi evde yapmaya yöneltiyor. Bence çok da iyi bir eğilim. İçinde ne olduğunu tam bilemediğimiz kekleri kahve yanında mideye indirmek ne kadar çekici olsa da evde yapılmışın yerini tutmaz. İnternette, yemek kitaplarında, dergilerde yüzlerce brownie tarifi bulunabilir. Ama ben bunların hiç birini uygulamadım ve tamamen kendi kafama göre bir kek yapmak üzere mutfağa girdim. Göz kararı ve iştah yönlendirmesiyle kendi tarifimi oluşturdum. Brownie’de normalde kullanılandan daha fazla un kullandım ve hiç kullanılmayan sütten biraz koydum. Keke biraz daha yakın, sıcak havalar için biraz daha uygun oldu.

Malzemeler:

200 gr tereyağı

210 gr bitter çikolata

( 3 kare çikolata kullanıyorum. Birini sütlü kullanabilirsiniz)

1 su bardağı toz şeker

3 yumurta

2 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilin

½ su bardağı süt

1 avuç fındık

Tereyağını eritiyoruz. Altını kapatıyoruz. İçine çikolataları kırarak ekliyoruz. Kare veya dikdörtgen çikolatalar 80 gr’lık paketlerde oluyor. Onlardan üç paket kullanıyorum. Aslında ikisini bitter birini sütlü çikolata kullandım ama bu tamamen isteğe bağlı. Erimiş tereyağının içine attığımız kırık çikolataları bir kaşıkla karıştırıyoruz. Tereyağının ısısıyla eriyor. Çikolatalar eridikten sonra şekeri ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz. Daha sonra yumurtaları ekleyip karıştırıyoruz. Bu arada karışım biraz ılınmış olsa da, yumurtaların pişmemesi için yine de dikkat etmekte fayda var. Yani birer birer atıp hızlıca karışıma yedirmek iyi olur.

Büyük bir karıştırma kabına un, kabartma tozu ve vanilini eleyerek koyuyoruz ve çikolatalı karışımı içine alıp mikserle karıştırıyoruz. Buna da yarım bardak sütü ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Son olarak irice kırdığımız fındıkları karışıma ekleyip kaşıkla şöyle bir karıştırıyoruz.



Fırın kabını tereyağıyla yağlayıp üstüne biraz da un serpiyoruz. Karışımı kaba alıp 160 dereceye ısıtılmış fırında, 30-45 dakika kadar pişiriyoruz. Bıçak batırınca temiz çıkıyorsa kek pişmiştir.

Kesmeden önce soğumaya bırakıyoruz. Fakat servis yaparken tekrar ısıtmak isteyebilirsiniz. O zaman brownie daha çekici oluyor. Mikrodalga fırınınız varsa onda, yoksa bir alimunyum folyoya sararak bir tavada ısıtabilirsiniz. Tabii ki üstüne dondurma ve çikolata sosu, süslemek için çilek veya nane yaprakları koyarak servis ederseniz tadı da görüntüsü de harika olur :)

Afiyet olsun!

Etiketler:

4 Comments:

Blogger cimcime said...

Güzel blogunuza, maydanoz blog topluluğu arasında tanıtımı için bir sayfa ayırdım, selamlar.

11:02  
Blogger Tijen said...

Ben de geçenlerde bir arkadaşım için iki kez yaptığım peynirli browni'yi düşündüm. İçindeki yağ miktarını anımsayınca amaan boşver yemeyeyim dedim.

11:08  
Blogger meryemce said...

Merhaba, ağzımı sulandıran tarifleri paylaştığınız için teşekkür ederim. Bizler de www.Hobilendik.com ve www.Seyristanbul.com olarak becerikli bayanlara ait tariflere yer veriyor ve Bloglarını ÜCRETSİZ OLARAK tanıtıyoruz. Tanıtımınıza ve tercih edeceğiniz tariflerinize yer vermemizi isterseniz lütfen mail ile bildirin. MERYEM YAĞIZ
(meryemce.yagiz@gmail.com)

13:52  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarifmis. Tebrik ederim.

15:16  

Yorum Gönder

<< Home