07 Mart 2007

BAHARATLI PÖTİPEN


MALZEMELER:
2 bardak un
1 paket kabartma tozu
30 gr tereyağı
Bir tutam tuz
½ bardak süt
1/3 bardak su
Birer tatlı kaşığı
rezene, biberiye, haşhaş tohumu,
taze çekilmiş karabiber, mahlep


Bunlar yapımı çok kolay olan küçük ekmekçikler. Sabah uyandığınızda kahvaltıya yetiştirebilirsin, acil misafir için hemencecik yapabilirsiniz. Baharatları koymadığınızda temel bir pötipen tarifi oluyor. İçine dilerseniz zeytin, rendelenmiş peynir, kuruyemiş ekleyerek dilediğiniz tadı yakalayabilirsiniz. Bu baharatlarla çok ferah ve keyifli pötipenler oldu. Dilerseniz taze sağlık otlarını da ince kıyarak ekleyebilirsiniz.

Un, tuz ve kabartma tozunu bir kaba eliyoruz. Daha sonra tereyağını uflayarak un karışımına ekliyoruz ve parmak uçlarımızla ovalıyoruz. Tereyağı iyice una karışana kadar bunu yapıyoruz.
Ortasında bir çukur açıp süt ve suyu ekliyoruz. Baharatları da ekleyip önce geniş ağızlı bir bıçakla (çelik bir spatulanız varsa o da olur) karıştırıyoruz. Unlanmış bir zemine alıp kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. çok sert veya uzun süre yoğurmamak gerekiyor, yoksa pötüpenler de sert oluyor. Yine unlu bir zeminde hamuru 1,5-2 cm kalınlığında açıyoruz. Ve küçük yuvarlaklar kesiyoruz. (Ben resimde gördüklerinizi ince açmışım o yüzden olması gerektiği gibi pufidik olmadılar. eğer hamuru kalın tutarsanız gayet pufidik oluyorlar :) )
Yağlanmış fırın tepsisine aralarını çok açık bırakmayarak diziyoruz. Ararlını açık bırakırsanız yukarı doğru değil yanlara doğru şişiyorlar. Dizdiğimiz pötüpenlerin üstüne fırçayla süt sürüyoruz ve 210 derceye ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar pişiriyoruz.

Çayın yanında, özellikle beyaz peynirle çok güzel oluyorlar. Sadeleri de reçelle muhtaşem oluyor. Mayalanmasını beklemende, çabuk hazırlanan ve 10 dakika pişen ekmekler sıcak sıcak imdadınıza yetişiyor.
Afiyet olsun!


Etiketler:

7 Comments:

Anonymous Adsız said...

Merhaba Tuğçe,

Yine değişik ve çok hoş bir tarif. Şimdi güzel bir kahvaltı sofrasında olup pötipen yemek istedim ben. Eline sağlık. Sevgiler,

Burçin

http://bakinnepisirdim.blogcu.com/

15:31  
Blogger Özlem said...

Sevgili Tuğçe,
Pötipenler harika gözüküyor. Burçin' in de dediği gibi kahvaltıda, ikindide sıcacık taze demlenmiş bir çayla ne güzel gider bunlar . Ellerine sağlık.

22:51  
Blogger tugce:-) said...

burçin ve özlem,
gercekten cayla sıcak sıcak pek guzel gidiyor :) deneyin bence, çok vakit almıyor. soyle bir çay keyfi yapın değil mi?
teşekkürler ikinize de :)

10:35  
Blogger kamiş said...

Tuğçe , nefis görünüyorlar, ellerine sağlık. :)

16:20  
Anonymous Adsız said...

merhaba, ben bayıldım bu küçük ekmeklere. İsmi de pek güzel pötipen :))

Kahvaltı, sıcak çay, pötipen, peynir ve domates.. offff

Ellerinize sağlık

sevgilerimle..

http://misss.blogcu.com/

22:37  
Blogger tugce:-) said...

kamiş teşekkürler:)
zerrin, haklısın domates, peynir... hımm pek guzel olur. bak şimdi benim de canım çekti. bir daha yapıyım :)

09:41  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarifmis. Tebrik ederim.

15:40  

Yorum Gönder

<< Home