27 Şubat 2007

İNCİR VE ÇİKOLATALI DİLİMLER


MALZEMELER:
125 gr tereyağı
1 kahve fincanı şeker
1,5 bardak un
15 adet kuru incir
½ limonun suyu
1 çay kaşığı tarçın
125 gr bitter çikolata

Bu tarifin altındaki hamuru oluşturan kısım kalın bir bisküvi gibi oluyor, bildiğim kadarıyla İngilizce’de buna “shortbread” deniyor. İçinde yumurta olmaması bazı kişiler için önemli bir avantaj oluşturabilir. Tadı da çok hoş oluyor. Daha önce aynı hamurun üstünde limonlu bir karışımla “Limon Dilimleri”ni yapmıştım. Bu incirli versiyonunu yapmayı da ne zamandır istiyordum. Sonunda sırası geldi :)
öncelikle tereyağı ve unu bir kaba koyup parmak uçlarımızla iyice birbirine yediriyoruz. Ekmek kırıntısı gibi bir görünüm alana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra şekeri ekleyip yoğuruyoruz. pürüzsüz bir hamur elde eden kadar yoğurduğumuzda alışık olduğunuz hamurlar aksine bir arada duran bir şey olmayacak. Elinizde ufalanacak, bu normal. Bu hamurun öyle olması gerekiyor. 18 cm.lik kare bir fırın kabını yağlayıp (veya fırın kağıdı serip) karışımı içine yayıyoruz. Elinizle bastırarak tüm kalıbın dibini kaplamasını sağlayın. Hamuru hafifçe bastırarak yaymamız bir arada durmasını sağlayacak. Üstüne çatalla birkaç delik açın ve 180 derecelik fırında yarım saat kadar, üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
İncirleri ikiye bölün, tarçın, limon suyu ve bir bardak suyla bir tencereye alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra 20 dakika daha kısık ateşte pişirin. İçinde su kalmıyor, kalan sıvı da ağdalı bir kıvamda oluyor. O duruma gelince biraz soğumasını bekleyin ve robottan geçirin.
Soğumuş olan tabanın üstüne ezilmiş inciri yayın. Kaynar suyun üstüne yerleştirdiğiniz bir kapta çikolatayı eritip en üste yayın.
Çikolata sertleştiğinde dilimler halinde kesip servis tabağına alın.
Afiyet olsun!

Etiketler:

4 Comments:

Blogger Özlem said...

Merhaba Tuğçe'ciğim,
senin beni ziyaretinden ve güzel mesajlarından sonra ben de seni ziyaret etmek istedim.

Yaptıklarının hepsi çok güzel gözüküyor. Ellerine sağlık . Sanırım sık sık görüşeceğiz. sevgiler.

22:28  
Blogger tugce:-) said...

Teşekkür ederim Özlem :)
Ben de seni sıkça ziyaret edeceğimden eminim, seni de her zaman beklerim :)

10:59  
Blogger kamiş said...

Değişik tariflere bayılırım. İyi ki yapmışsın, arşivde hazır tutucam bu tarifini , ellerine sağlık. :)

16:19  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarifmis. Tebrik ederim.

15:41  

Yorum Gönder

<< Home