18 Ocak 2007

SEBZELİ KIŞ TARTI

MALZEMELER:
Hamur için:
125 gr tereyağı
2 su bardağı un
¼ su bardağı buzlu su

Sebzeli iç:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
1 yeşil biber (dolamalık/çerliston vs.)
1 patates
100-150 gr brokoli
1 havuç

50 gr tereyağı
¼ su bardağı un
1 su bardağı süt
(Dar zamanlar için alternatif:
Hazır beşamel sos)
2 yumurtanın sarısı
½ su bardağı kaşar peyniri rendesi

Üstüne sürmek için 1 yumurta

Malzeme listesi çok kalabalık gözüktüğü için göz korkutabilir ama aslında çoğu evlerimizde hep olan şeyler. Bu benim uzun zamandır yapmak istediğim bir tarifti. Ama arkadaşlarımızın geleceği bir gün yapayım istiyordum. Sonuçta öyle bir gün geldi. Ben de işe koyuldum. Öncelikle tarifin tümünü okumakta kararsız olanlar için yapılışıyla ilgili kısa bir özet vereyim. Hamur hazırlıyoruz, sebzeleri haşlıyoruz, beşamel sos yapıyoruz ve birleştiriyoruz. Listede belirttiğim gibi hamur ve sebzeleri hazırladıktan sonra sosla vakit kaybetmek isterseniz kutuda hazır satılan soslarda alabilirsiniz.
Unu bir kaba eleyip içine küçük parçalar halinde 125 gram tereyağını ekliyoruz. Bıçakla kesebileceğiniz gibi elinizle yağdan parçaları kopararak da koyabilirsiniz. Tereyağı ve unu iyice birbirine yedirerek ekmek kırıntısına benzer bir gürünüm elde edene kadar parmaklarımızın ucuyla yoğuruyoruz. suyu yavaş yavaş ekleyerek kıvamlı bir hamur olana kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Hamuru ikiye bölüp yarısını oklavayla 21 cm çapında açıyoruz ve hafifçe yağladığımız tart kalıbına yayıyoruz ve 20 dakika buzdolabında bekletiyoruz. hamurun geri kalanını üstüne kafesli görüntüyü yapmak için kullanacağız. Bu iş de biraz caydırıcı gözükebilir. Çoğumuz böyle şeyleri yapamayacağımız düşünerek hiç denemeyiz bile. Aslında ben de biraz çekinerek denedim ama aslında oldukça kolaymış. Bunun için hamuru 25 cm çapında açıp şeritler alinde kesiyoruz. Bir yağlı kağıdın üzerinde kafesi hazırlayacağımız için tezgahımıza kağıdı yayıyoruz. Bence bunun altında bir de tepsi olsa taşımak bakımından oldukça kolay oluyor. Şeritlerin yarısını aralarında 1 cm kadar mesafe bırakarak diziyoruz. Kalanını da örgü oluşturacak şekilde bir alttan bir üstten geçirerek yerleştiriyoruz. Hamur çalışması oldukça rahat bir kıvamda olduğu içim şeritleri kaldırıp altından diğerini geçirmek sorun olmuyor. Hamur uzamıyor ya da kopmuyor. Sonra bunun üstüne streç film örtüp buzdolabına koyuyoruz.
Tart kalıbındaki hamura çatalla birkaç delik açıp üzerine yağlı kağıt seriyoruz ve ağırlık yapması için bir avuç kadar fasulye veya nohut koyuyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdikten sonra kağıt ve fasulyeyi atıyoruz ve tekrar fırına atıp 10 dakika daha pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
İçini hazırlamak için patates ve havucu küçük küçük doğrayıp, brokolileri çiçeklere ayırıyoruz ve hepsini haşlıyoruz. Bir tavada yağda soğanları ve biberleri kavuruyoruz. Sonra suyunu süzdüğümüz haşlanmış sebzeleri ve soğanları bir kapta birleştirip karıştırıyoruz.
Bir tavada tereyağını kızdırıp unu ekliyoruz ve karıştırarak kavuruyoruz. (2 dakika kadar)sütü yavaş yavaş ilave ederek krem kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Bir dakika kaynadıktan sonra ateşten alıyoruz ve sürekli karıştırarak yumurta sarılarını ekliyoruz. Peyniri de ekleyip karıştırınca sosumuz hazır. Eğer bunun yerine hazır beşamel sos kullanırsanız içine bir çırpılmış yumurta sarısı ve kaşarı eklemeniz yeterli olacaktır.
Beşamel sosu sebzelerin üstüne döküp karıştırıyoruz ve tart hamurumuzun içine döküyoruz. Üstüne kafesi koyup fırçayla yumurtayı sürüyoruz. 180 derece fırında 30 dakika kadar (ya da hamurun rengi dönene kadar) pişiriyoruz.
Sebze severlere şiddetle tavsiye olunur :)
Bu arada tarifi aldığım “Vejetaryen yemekleri” kitabında tartların süslenmesiyle ilgili bir bilgi verilmiş, ilginizi çekebilir. Açık servis masalarında tartlar karışmasın diye tuzlu olanlar süslenir ve meyveli olanlar sade bırakılırmış. Ayrıca hamurdan istediğiniz şekilleri keserek süsleyebilir veya isim de yazabilirsiniz.

Etiketler:

3 Comments:

Blogger Nukhet said...

Sevgili Tugce

Su soganli tarife biraz kuskuyla yaklastim ama sen guzel diyorsan oyledir inaniyorum. Ama bu sebzeli kis tam da benim istedigim ve sevdigim turden bir sey. Kizimin okul beslenmesine koymak icin saglikli tarifler bakinan bana cok iyi geldi. Uyguladigimda sana geri donecegim ellerine saglik. Sevgiler

11:14  
Blogger tugce:-) said...

Merhaba Nukhet,
Ben de biraz şüpheyle yapmıştım ama çok beğenildi.
Tart, özellikle çocuklar için çok uygun, içindeki sebzelerin tadı ayırt edilmiyor, mesela çocuğunuz brokoli yemiyorsa bunun içindekinin tadı ayırt edilmiyor. Beslenme çantasına yoğurt da koymanı tavsiye ederim, çok yakışıyor yanına.:)

18:54  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarifmis. Tebrik ederim.

15:52  

Yorum Gönder

<< Home