24 Eylül 2006

Hazine Sandığı Pasta ve Korsan Partisi



Bu sene yedi yaşına giren Alkın’ın doğum gününü kutlamak için İstanbul’a geleceklerini söylediklerinde onun için çok eğlenceli bir kutlama hazırlamak istedim. Çünkü burada ne arkadaşları ne de kalabalık bir aile olamayacaktı. Ben de nasıl bir pasta yapsam derken bu pastayı görünce korsam teması kendiliğinden gelişti. Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor ki bu pastanın tarifinde kekin veya kremanın tarifinden çok bu şeklin nasıl sağlandığının tarifi önemli. Aslında istediğiniz bir keke ve krema tarifi kullanabilirsiniz. Ve bu görüntüyü sağlamak da gözüktüğünden çok daha basit. Hatta acil bir şeyler hazırlamanız gerektiğinde, çocuğunuz arkadaşları geleceğinde hemen yapabileceğiniz bir pasta. Ben ne kadar hazırlık yapmak istesem de şans o ya cumartesi akşamı doğum günü kutlayacaktık ve cumartesi günü apartmanda ilaçlanma yapılacağı için akşama kadar eve giremeyecektik. Dolayısıyla benim de malzemeleri hazırlandıktan sonra çok hızlı bir şekilde yapabileceğim bir tarife ihtiyacım vardı. Sonuçta bir gün önce gerekli alışverişi yapıp, akşam keki pişirip pastayı da kutlamadan birkaç saat önce bir araya getirdim.
Hazine sandığını hazırlamak için en önemli alışverişi şekerci dükkanında yapıyorsunuz. Tabii benim gibi kendinizi kaybedenlerdesiniz renkli şekerler arasında bu alışveriş biraz abartılabiliyor :) En önemli malzemelerimiz de altın çikolatalar, şeker kolyeler…
Kek için:
175 gr un
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
175 gr erimiş margarin/tereyağı
175 gr toz şeker
3 büyük yumurta
½ çay bardağı sıcak suda eritilmiş çözünebilir fındıklı kahve
(Ben Kahve Dünyasından almıştım, koymasanız da olur)
Süsleme için:
Kakaolu pasta kreması
Altın çikolatalar
Şeker kolye
Küçük bonibonlar
Şerit şeklinde şekerler
Ve istediğiniz kadar süsleyecek şeker, çikolata
Kum için:
7-8 tane sade gofret

Keki hazırlamak için ılınmış margarinle şekeri çırptıktan sonra yumurtayı ekleyip çırpın. Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin. Kullanacaksınız en son kahveyi ekleyin. Eğer çocuklar seviyorsa bunun yerine Hindistan cevizi de ekleyebilirsiniz. bu pastayı hazırlamak için karışımı ya dikdörtgen bir kek kalıbına veya ısıya dayanıklı kare bir kaba dökebilirisiniz. İkisiyle de nasıl yapılacağını anlatacağım. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30-40 dakika kadar, bıçak batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.
Kek soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Dikdörtgen bir kek yaptıysanız enlemesine ortadan ikiye bölerek alt ve üst keki yaratın, kare bir kap kullandıysanız ortasından bir santimlik bir şerit keserek iki dikdörtgen kek oluşturun. Kalan keki saklayın.
Pastayı hazırlamayı mümkün olduğunca kutlamaya yakın bir zaman bırakın. Ben zamanım olmadığı için hazır kakaolu kek kreması karışımlarından alıp sütle karıştırarak hazırladım. Ama sevdiğiniz herhangi bir kakaolu kremayı hazırlayabilirsiniz.
Alta koyacağını keki ortadan ikiye bölüp altta kalan parçayı çok az kakaolu sütle ıslatın. Kekin üstündeki şekerleri ve kapağı taşıması gerektiği için çok yumuşak olmaması gerekiyor o yüzden çok ıslatarak yumuşatmayın. Az ıslattığınız keke kremadan bir parça sürüp üstüne ikinci parçayı koyun. Sandığın altı oluşmak üzere. Altta kalan kısmın etrafını bolca kremayla kapayın. Kekik üstünde ise sadece kenarlardan görünebilecek yerlere krema sürmemiz gerekiyor ki üstündeki şekerler kremaya bulanmasın. Sonra kremaya çatalla rasgele çizgiler yaparak ahşap etkisi verin. (Başta olmadı gibi geliyor ama aslında oluyor merak etmeyin ;) )

Sandığın altı hazır. Üstüne altın şekerleri serpiştirip kolyeleri etraftan sarkacak gibi koyun. Renk katması için dilediğiniz şekerlerden de ekleyin.
Kekin üst kısmını da kremayla tamamen kaplayın. Tabii yine kapağın içine krema sürmüyoruz, sadece alttaki kekle birleşeceği yere biraz sürüyoruz. Buna da ahşap etkisi verdikten sonra şerit şekerlerle sandığın üstüne iki şerit yapın ve şeritlerin iki yanına da çivileri çakın, yani minik bonibonları dizin. Ve sandığın üstüne yerleştirin. Sandığın arkasına (yani kapakla sandığın birleşme yerine biraz daha krema sürerek çok ayrı gözükmemelerin sağlayabilirsiniz. Alt keke de üstteki şeritlerin devamı gibi gözükmesi için küçük şerit parçaları yerleştirip ortaya da anahtar deliği gibi görünecek bir şeker oturtun. İçindeki çikolata ve şekerler sandığın kapağının kendiliğinden açılı durmasını sağlıyor. Ve işte hazine sandığımız hazır!
Pastamızı başından beri içinde servis edeceğimiz tabakta hazırlamak gerek, çünkü bunu alıp başka bir tabağa aktarmak pek kolay olmayacaktır. Şimdi sadece kumları yapmak kaldı. Gofretleri ve eğer kare kek yaptıysanız kalan kek parçasını mutfak robotundan geçirip pastanın etrafına serpiştirin. İşte kumlar arasında korsanları bekleyen hazine sandığı :) Bizim korsan içindeki şekerlere öyle daldı ki pek pastadan yiyecek yer kalmadı midesinde. Yiyemediği şekerleri içine koyacağı bir kap da bulundursanız pastadan kalana şekerleri kendi sandığına koyup saklayabilir.


Kalan kremayı bir krema sıkacağına doldurup küçük keklerin üzerine sıkıp üstlerini şekerlerle süsleyip, kürdanlara yapıştırdığınız korsan bayraklarını da tepelerine dikerek eğlenceyi devam ettirmek mümkün.

Korsan temasını devam ettirmek için, çocuklara kartondan korsan şapkası, kumaştan göz bandı ve korsan kılıcı vermeyi ihmal etmeyin. Bir de artık korsan olduklarına göre hazine avına çıkmaları lazım. Hatta Alkın kılıcını bile haritayla buldu :)



Hediyeleri evin çeşitli yerlerine saklayıp haritalar hazırlayın. Bırakın çocuklar hediyelerini “Şimdi buradan 5 adım ileri; 1-2-3….” Şeklinde evde gezinerek bulsunlar. Biz duruma uygun peçeteler bulmuştuk haritayı onlara çizdik ama beyaz kağıtları eski çay poşetleriyle ıslatarak eski görüntüsü verebilir ve bunları rulo halinde çocuklara verebilirsiniz.
Siz de kendinizi kaptırırsanız—bizim gibi—başınıza bandanaları takmaktan çekinmeyin ;)

Etiketler:

8 Comments:

Blogger ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI said...

Tuğçe'ciğim ellerine sağlık ne kadar güzel bir pasta olmuş bu böyle yemede yanında yat kıvamında;))Bayağı oyalamıştır eminim ama değmiş doğrusu yeğenin kimbilir nasıl mutlu olmuştur ona da sevdikleri ile geçireceği sağlıklı uzuuun bir ömür diliyorum;)
SEVGİYLE KALIN...

16:34  
Blogger Rakunt ideas said...

Sevgili Tuğçe çok güzel görünüyor bu pasta ne şanslı yeğenin ellerine sağlık.......

18:59  
Blogger renkler said...

kesinlikle çok yaratıcı, pasta konseptine uygun bir kutlama yapmak da iyi bir buluş. Tebrik ederim:-)

Yabancılar yaşgünü kutlamalarına çok önem veriyorlar ve konseptli partiler hazırlıyorlar. ben de bir iki kez bunu yapmak istedim ama oğlum çok taraftar olmadı ama aklım kalmadı değil.

13:47  
Blogger munevver said...

Sevgili Tuğçe,hem yapım aşamasında,hem de kutlama yaparken,nasıl eğlendiniz kim bilir? Ellerine sağlık.Alkın'a mutlu,sağlıklı yeni yaşlar diliyorum.

10:23  
Blogger Nezaket said...

Tugcecigim, seni tebrik ediyorum basindan sonuna cok guzel bir organizasyon ayarlamissin. Butun detaylarina bayildim. Haritalar, sapkalar vs. Eminim Alkin icin cok guzel bir ani olacak bu dogum gunu. Yaraticiligini bir kez daha tebrik ediyorum. Sevgilerimle

11:26  
Blogger tugce:-) said...

hepinize cok teşekkurler:) elimden geleni yaptım, eğlensin ve ilerde bir gün hatırlayınca mutlu olsun diye... onu bilmem ama biz ona bakarken çok eğlendik :D keki hazırlması da çok kolay, sizler de hemencecik yapabilirsiniz :)

18:25  
Blogger evren said...

sevgili tugce,
pasta o kadar guzel gorunuyor ki hemen yakin akrabadan bir cocuk dusundum oturup yapmak icin :) eline saglik sevgiler

15:01  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel bir tarifmis. tebrik ederim.

16:17  

Yorum Gönder

<< Home