02 Eylül 2006

FINDIK EZMESİ


Tatilden döndüğümde hemen dikkatimi çekti Finduk Zamanı… Birincisi fındığı çok severim, ikincisi projenin yola çıkış amacı güzel.
Fındık krizine girer mi insan? Ben girerim. Tatilde bir adaya gittik denize girmeye, oradaki tesis dışında alışveriş yapılabilecek yer yok. Tutturdum ‘Ben fındık istiyorum’ diye. Motorun gelmesini beklerken zaman geçmedi inanın :)
Fındık çok lezzetli ve çok faydalı bir yemiş olmakla birlikte benim bu ara o kadar faydaya ihtiyacım yok, hatta biraz daha faydalı şeyler yersem sonum hiç iyiye gitmiyor diyebilirim :) Dolayısıyla yediklerimi oldukça azalttım. Yine de fındıklı tarifler aramaya giriştim. O kadar da çok buldum ki. Ama hepsini yapmama, bırakın hepsini sadece merak ettiklerimi yapmama bile imkan yok. Ama ben yemeyecek olsam da arkadaşlarıma götürürüm dedim. Logoyu siteme koyamadım ve eğer bu etkinlik için topluca tariflerin yayınlanacağı bir gün varsa onu da bilmiyorum. Ama o kadar çok fındıklı tarif bulmuşken herhalde aylar boyunca deneyeceğim bir çok fındık lezzeti olacak.

Bu etkinliği ortaya çıkaran olaylar olurken ve sürekli Fiskobirlik lafını duyarken benim de aklıma yıllar önce yediğim bir şey geldi. Bir arkadaşımız tatil zamanı memleketine gitmiş ve dönüşte bize kapaklı çay bardaklarında Fiskobirliğin fındık ezmesinden getirmişti. Aklıma düştü o lezzet ve hemen markete gittim. Çay bardağında olandan yoktu ama büyüğünü bulup aldım. Bu öyle krema kıvamındaki fındık-fıstık ezmesi diye satılan şeyler gibi değil. Bildiğiniz çekilmiş fındıkla dolu kaşıklar yiyorsunuz. Mmmm, anlatması bile güzel. Ama bu fındık ezmesi her yerde bulunmayabilir tabii. Bu kadar anlattıktan sonra canı çekip de bulamayacak olanlara haksızlık olur sonra… Eğer kendiniz yapmak isterseniz de aslında çok basit yapımı. Bir mutfak robotu gerekiyor sadece.

Malzemeler:
300 gr kavrulmuş fındık
½ çay kaşığı tuz
¾ çorba kaşığı pudra şekeri
Kavrulmuş fındıkları mutfak robotuna yerleştirin ve 3 dakika kadar robotta parçalayın. Margarin gibi bir kıvama gelmesi gerekiyor. Tabii içinde çekilmiş fındıklar kalacak :) Yavaş yavaş şeker ve tuzu ekleyin. Eğer robot çalışırken üstünden malzeme koyabildiğiniz bir yeri varsa oradan ekleyerek robotu hiç durdurmayın. Kenarlara yapışan karışımı bir spatulayla tekrar kaba doğru itin. 7 dakika kadar robotta çekin.
Kakaolu Fındık Ezmesi için: 300 gr fındık, 125 gr pudra şekeri, 3,5 çorba kaşığı kakaoyla aynı işlemi yapabilirsiniz.
Baharatlı Fındık Ezmesi için: 300 gr fındık, 125 gr pudra şekeri, 35 gr pudra şekeri, ½ çorba kaşığı tarçın, isterseniz ½ çorba kaşığı da yenibahar ekleyip yine aynı tarifi kullanabilirsiniz.
Fındıklar çekildikten sonra diğer malzemelerin eklenmesi diğer tariflerde de geçerli. Eğer bundan daha kıtır olsun istiyorsanız, ezmeniz hazır olduktan sonra 40 gr kadar çekilmiş fındık ekleyebilirsiniz.

Ondan sonra ister kaşıklayın, ister ekmeğinize sürün, isterseniz tatlılarınız da kullanın.
Fındık ezmesi kapaklı bir kapta, dolapta 3 ay kadar durur. Bu arada üstüne biraz yağ çıkabilir ama bu normal. Siz tadını çıkarmaya devam edin :)

Etiketler:

15 Comments:

Anonymous cancan said...

Bloğunu ilk defa ziyaret ediyorum. O kadar güzel anlatmışsın ki gecenini bu ssatinde fındık ezmesi yiyesim geldi. Mutlaka değişik çeşitlerinden deneyeceğim. Teşekkürler
Cancan

00:40  
Blogger tugce:-) said...

tesekkurler cancan :) afiyet olsun şimdiden :)

11:12  
Anonymous nursen said...

annem de bu şekilde yaptı fındık ezmesini çok nefis oluyor insan kavanozu bir oturuşta bitirebilir yedikçe yedirtiyor kendini. Sen de çok güzel anlatmışsın kakolusunu deniyelim dedik annemle bakalım o nasıl olacak.

13:29  
Blogger abrekjanserey said...

kucuklugumden berı fındık hayatımda olmustu ama bır allahın kuluda bana bu tarıfı vermemıstı tessekkur edıyorum fındık kadar işlevli bir omrun olsun

14:22  
Anonymous Adsız said...

gecenin bu saatinde bende bunu arıyordum teşekkür ederim eşim giresundan gelen fındık ezmesinin son kaşığını yedide aynısından yapmamı istiyor denicem inşallah olur ama istediği gibi olursada bittikçe yaptıracak işim çok yani

23:16  
Anonymous Adsız said...

ya bende yaptım kıvamı çok güzel oldu ama tuz yazmışsın o tadını bozdu bence sade fındık ve şekerle olur ama harika oluyor tam istedigim gibi tuz olmasa

22:23  
Blogger dandini90 said...

Fiskobirlik findik ezmesinin her 100 graminin 685 kalori oldugunu bilerek mi yiyorsunuz?

Sizin yaptiginiz da muhtemelen oyle olmali...

20:33  
Anonymous Adsız said...

mrb ben tarifinizi denedim cok güzel oluyor agzınıza saglık aynı tarifi fıstık üzerinde deneyim bloguma koyacam tekrar teşkkürler

14:00  
Anonymous Adsız said...

ben de şimdi yaptım bu tarife bakmadan... Ama ben toz şeker koymuşum.Bir de biraz tahin koydum.Gayet güzel oldu!

21:18  
Anonymous Adsız said...

tskr ederiz çok işimize yaradı

16:17  
Anonymous Evrim said...

Ben denedim ama Fiskobirlik gibi olmadi. Bunun uzerine 2 su bardagina yakin seker ekledim, ayrica biraz da yag eklemek gerekti kivami icin. Az biraz vanilya'da iyi oluyor.

09:42  
Blogger canyener said...

bilgilendirme için teşekkürler yarın deniycem

22:39  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel bir tarifmis. tebrik ederim.

16:19  
Blogger mert said...

bloğunuz gerçekten çok holmuş tebrikler...

14:34  
Anonymous Adsız said...

herşey iyi güzelde fındık ezmesinde tuzun ne işi var. biz bu işi yapıyoruz. fındık ezmesi sadece fındık ve şekerden üretilir. %75 fındık %25 şeker.. giresuna yolunuz düşerse haksoy fındık ezmelerinden almanızı en azından tadına bakmanızı tavsiye ederim

20:50  

Yorum Gönder

<< Home