24 Ağustos 2008

ELMALI KEK


İşte yine bir kek! Ne yapayım? Seviyorum kek yapmayı. Yine çocukluğumda olduğu gibi, erken kalktığım bir sabah, mutfağa girip kek yaptım. Sabah erken kalkınca vakit geçirmek için yapılacak tek şeyi kek pişirmek olduğunu düşünen kaç kişi var bilmiyorum :). Hep yaparken derim ki “Umarım bugün birileri gelir bize. Çayla kek yeriz” Sanki kek kokusu da o gün arkadaşlara gider, hep birileri gelir. Ben de sevinirim. Bu sefer çok sevdiğimiz arkadaşlarımız, minicik bebekleri Çınar’la geldi keke. Gerçi keki sıcakken yediler, soğuyunca daha güzel oldu tabii :).
Kek yapmak için ilk önce dolaplar, buz dolapları açılır. İçleri teftiş edilir. Acaba ne koysam keke diye düşünülür. O gün buzdolabındaki yeşil elmalara vurdu piyango. Sonra içine ne gider diye düşünülür, onlar da eklenir. Tuğçe’nin sabah kekleri işte böyle pişirilir :)

Malzemeler:

3 yumurta
1,5 bardak esmer şeker
1 baraktan biraz az sıvıyağ
1 bardak süt
½ bardak yoğurt
3 bardak un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
2 ekşi elma (orta boy)
100 gr fındık
1 tatlı kaşığı tarçın

Sırayla tüm malzemeleri koyup, her malzemen sonra karıştırıyoruz. Una kadar. Unu, kabartma tozu ve vanilinle karıştırıp eleyerek koyuyoruz. Kuru malzemeleri karıştırıp koymak daima daha iyidir. 1 elmanın yarısını ayırıyoruz. 1,5 elmayı rendeleyip karışıma ekliyoruz. Tarçını da ardından karışıma ekliyoruz. Fındıkları iri şekilde kırıyoruz. Çok ufalanmış olmasınlar. Bunun için bir temiz poşete fındıkları koyup, oklavayla üstünden birkaç kez geçerseniz, iri parçalara kırabilirsiniz. Çünkü robotlar hemen incecik çekiveriyorlar. Onları da ekleyip, kek karışımımıza karıştırıyoruz. Kek kalıbını yağlıyoruz. Yuvarlak, kare veya dikdörtgen olabilir, bildiğimiz kek kalıbı değil de cam fırın kaplarından. Yarım elmayı diilmleyip altlarını çok hafif unluyoruz ve kekin üstüne diziyoruz. (Yani normal kek kalıbı olmamasının tek farkı üstüne bu süsü koymak). Elmaların üstüne biraz şeker serpiyoruz. 180 derece fırında üstü kızarıp, içine bıçak batırınca temiz çıkana kadar pişiriyoruz. Çıkınca üstüne biraz pudra şekeri serperek süslüyoruz. Sonra arkadaşlarımızın gelmesini bekliyoruz. Eh, benim gibi, yazın bütün kekler dondurmayla yenmeli diye düşünüyorsanız, kaymaklı dondurmayla veya benim gibi sakızlı dondurmayla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!





Etiketler:

6 Comments:

Anonymous Adsız said...

girişteki soruya cevap : ben. kekin tılsımına kapılmışız bir kere. o vıcık vıcık hamurun kabarıp bu kadar güzel görünümlü, hoş kokulu ve lezzetli birşeye dönüşebilmesi... sabah kekleri de tüm evi bir çırpıda o sevgi dolu kokuya buladıkları için ayrıca eşsizdir.

14:47  
Blogger Limonlu Kek said...

Hımmmm sen de benim gibi kekçisin. Sabah sabah herkes uyurken kek yapıp kahvaltıya sunmak bana da güzel bir süpriz gibi gelir, bayılırım kek yapmaya, ellerine sağlık. Mutfak küçük ama marifet büyük :)

09:20  
Blogger neslihan erzincan özgür said...

elmalı herşeye bayılırım ,süper,ellerine sağlık

18:28  
Blogger tugce:-) said...

nereye,
haklısın, eve yaydığı kokunun çok özel bir büyüsü var bence de...

limonlu kek,
bence her kahvaltıda kek yenebilir zaten :))

neslihan,
benim de bir elma sedam vardır:) keke de değişik bir tat veriyor, güzel ouyor. aslında zaman olsa da bir elmalı turta yapsam, en güzel elmalı tatlı o bence :)
teşekkürler herkese

11:21  
Blogger Bulbulunyeri said...

Canım,
bende kek yapmayı çok sevenlerdenim ama yemeyenlerden.Her kek tarifini alırım ve severek yaparım.Elmalısını denemek güzel olur.
Sevgiyle kal.

17:43  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarifmis. Tebrik ederim.

15:21  

Yorum Gönder

<< Home