26 Aralık 2006

YILBAŞI KURABİYELERİ


Bunlar canım kuzenim, küçük prensesim Çağlacığım için yapıp bugün İzmir'e yolladığım kurabiyeler.
İngilizce'de Sugar Cookies diye geçen ve özellikle yılbaşında çok kullanılan bir tarif. Sebebi, hamurun pişerken şeklini en iyi koruyan hamurlardan biri olması. Böylece kurabiye kalıplarınızla verdiğiniz şekiller aynı güzellikte fırından çıkıyorlar. Yine bu kurabiyeler için klasik olan bir durum da üstlerinin süslenmesi. Bu süsleme için "royal icing" tercih ediliyor.
Sugar Cookies ve Royal Icing'le ilgili detaylı bilgiler vereceğim. Herkesin yılbaşı ve bayram için hazırlıklara giriştiği bugünlerde işe yarayacaklarını umuyorum.
Ama şimdi kurabiye yapıyorum :)
(Evet ufak çaplı bir kurabiye yapma deliliğne tutuldum. Yılbaşından sonra geçmesini umuyoruz ; ) )
En yakın zamanda tarifler ve püf noktalarını yazacağım.

İşte yazıyorum....
Önce “sugar cookies” tarifiyle başlayım. Bu tarifi İngilizce bir tariften aldığım için malzeme miktarları “cup” ölçüsünden uyarlama, dolayısıyla gramajlar biraz garip gözüküyor olabilir.. Evde ölçü kabı veya mutfak tartısı olanlar için kesin ölçüler yazıyorum. Ama 2-3 gram için kendinizi sıkıntıya sokmayın, o kadardan bir şey olmaz ;)

MALZEMELER:
490 gr un
¼ çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
227 gr margarin/tereyağı
300 gr şeker
2 yumurta
2 çay kaşığı vanilin

Önce bir kapta un, tuz ve kabartma tozunu karıştırıyoruz.
Başka bir kapta oda sıcaklığındaki margarin (veya tereyağı) ile şekeri iyice çırpıyoruz. Bunun için mutfak robotundan faydalanabilirsiniz. Şeker ve yağ iyice birbirine karışmalı. 3-4 dakika kadar çırpmak gerekiyor. Yumurta ve vanilini de ekleyip karıştırıyoruz. En son un karışımımızı ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
Hamuru ikiye bölüp streç filme sarıyor ve buzdolabına kaldırıyoruz. Bir saat kadar buzdolabında beklettikten sonra hamurlardan birini alıp hafif unladığımız bir yüzeye alalım ve 1 cm kalınlığında açalım.
Şimdi dilediğiniz kalıplarla şekiller kesebilirsiniz. Kestiğiniz hamurları fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye dizip tekrar buzdolabına koyun. 10-15 dakika kadar buzdolabında bekleyince açarken ve keserken ısınıp yumuşayan hamur tekrar toparlanıyor. Ve bunu yapınca kestiğiniz şekillerin piştiğinde yayılma vs gibi bozulma ihtimallerini bertaraf ediyorsunuz. 180 dereceye ısıttığınız fırına koyup 10 dakika kadar pişiriyoruz. Bu süre kurabiyelerin boyutuna göre değişebilir, o yüzden gözünüz fırında olsun. Kenarları kızarmaya başlatınca (hafif kahverengimsi yani) olmuş demektir. Eğer kurabiyeleri süslemeyecekseniz hoş görünmeleri için fırına koymadan önce üstlerine biraz toz şeker serpebilirsiniz.
Bu temel tarifi istediğiniz gibi tatlandırabilirsiniz. Portakal veya limon kabuğu, hindistan cevizi, çeşitli esans veya şuruplar, tarçın veya sevdiğiniz tatları ekleyebilirsiniz. ben fındık şurubu koyuyorum mesela, hani şu kahvelere de konandan. Mis gibi kokuyorlar :)
Bu kurabiyeler genelde süsleniyorlar. Bu süsleme işlemi de yumurta akı, pudra şekeri ve limon suyundan yapılan ve renklendirilen Royal Icing’le yapılıyor. Onu da yarın yazacağım.

Etiketler:

5 Comments:

Anonymous Adsız said...

Çok güzel olmuş :-)
Şafak Ebesek

15:32  
Blogger Nukhet said...

Ne olur ne olur bu deliligin urunlerini bizimle paylasmaya devam et. Meakla bekliyorum royal icingle ilgili yazini. Ellerine saglik cok cici olmuslar. Sevgiler

07:52  
Blogger Sonia said...

Yeni yilinizi ve Bayraminizi kutlar, tüm dileklerinizin gerceklesmesini dilerim. Sevgiler Sonia...

22:03  
Anonymous selin said...

Harika olmuş ellerinize sağlık..bende ucuz kurabiye kalıpları buldum.. herkesle paylaşmak istedim...Tam 25 adet kurabiye kalıbı 12 ytl :) hemde ithal çok kaliteli...2 gün içinde elimde oldu..çok mutlu oldum....Yılbaşında onlarla çok özel kurabiyler pişiricem :)
Umarım sizinkisi kadar güzel olur...
Sizde kurabiye kalıplarından almak isterseniz www.sahibinden.com adresine girip arama bölümüne "Kutusunda 25 adet Plastik İthal Kurabiye Kalıbı!" yazdığınızda satıcının sayfası açılıyor...
sevgiler....

17:03  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarifmis. Tebrik ederim.

15:52  

Yorum Gönder

<< Home