31 Ocak 2006

KESTANELİ CHEESECAKE


MALZEMELER:
500 gr labne
3 yumurta
1 bardak şeker
yarım kaşık vanilin
1,5 paket kepekli bisküvi (burçak gibi)
100 gr tereyağı/margarin
300 gr kestane püresi
80 gr (1 paket) bitter çikolata

Bu cheese cake’i aslında “kestane ye” için yapmıştım. Ama o sırada bilgisayar bozulunca yazamamıştım. Şimdi de resimler biraz kötü ama yine de yazmak istedim. Bu pişirilerek yapılan cheese cake’lerden. Kelepçeli bir kalıp kullanmanız gerekiyor.
Kekimizin altı için bisküvileri bir torbaya koyup oklavayla eziyor ve eritilmiş margarinle yoğuruyoruz. Bu hamuru kalıbın en altına yayıyoruz. Çıkarmak için kolaylık olması açısından kalıbın içini alimünyum folyoyla kaplayabilirsiniz. Bu tabanı 180-200 derece fırında 10 dakika kadar pişirip çıkarın ve soğumaya bırakın.
Pastamızın asıl kısmını oluşturacak peynirli karışımı hazırlamak için yumurta, şeker, labne peynir ve vanilini karıştırın. Bu karışımın üçte birini ayrın. Çok olana kestane püresini ekleyin.
Bu arada içinde su kaynayan bir tencerenin içine yerleştirdiğiniz ikinci bir kaba çikolataları kırın ve hafifçe karıştırarak eritin. Benmari usulü eritmiş olduğumuz çikolatayı ayırdığımız peynirli karışıma ekleyip karıştırın.
Kek tabanın üstüne önce kestaneli karışımı yayıp üstüne de çikolatalı karışımı yayın. Patanızda hava kabarcıkları kalırsa fırınlanırken üstünde çatlaklar oluşabilir. Hava kabarcıklarını almak için kalıbın yanlarından hafifçe vurun. 180 derece fırında 45 dakika kadar pişirin.
Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Fırından ilk çıktığında hâlâ biraz yumuşak olabilir, çok fazla pişirmeyin. Soğuyunca kalıptan dikkatle çıkarın.
Çikolataları erittiğiniz kabın içine haşlanmış kestaneler veya kestane şekerleri atıp, kabın içinde kalan sosla (isterseniz baştan bir kaşık kadar ayırabilirsiniz de) kısmen kaplanmaları için kaşıkla karıştırın. Kekin dış kenarlarına, her dilime bir tane gelecek şekilde dizin ve beğendiğiniz bir sosla servis edin. Karamel veya çikolatalı sos iyi gidiyor.

Etiketler:

3 Comments:

Blogger Tijen said...

olur mu hiç kestanecilere kestaneli seyler gösterilir mi sonra o kestanecilerin cani kestaneli seyler ister bu yagmurda kalkip nereye giderler?
(neyse ki geçtigimiz günlerde evde kestane kebap yemistim..)
eline saglik!
tijen

21:44  
Blogger tugce:-) said...

kestane benim de en sevdiklerim arasında. asla hayır diyemem, bir menüde kestaneli birşey varsa diğerlerine bakmam bile... hep çok sıcak, hep ev gibidir; aileyi, sıcak sobayı, sıcak kış muhabbetlerini, biraz da çocukluğu getirir kabuğunu soyup ağzıma attığım her kestane... kar ve yağmur arasında uzaktan kokusu gelir, tadı da o kokuya pek yaraşır. kışın en güzel getirilerinden biri sanırım bu kahverengi lezzetli meyveler.

00:08  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel bir tarifmis. tebrik ederim.

16:38  

Yorum Gönder

<< Home