31 Aralık 2007

ÇİKOLATA KAPLI VİŞNE




Malzemeler:

250 gr kuvertür çikolata (bitter veya sütlü)
(marketten alacağınız normal çikolatayla da yapabilirsiniz)

250-200 gr vişne şekeri veya vişne

Vişne ve çikolatanın beraberliğini çok severim ve yılbaşına da çok yakıştırırım niyeyse. Yazın vişne likörü yaparken şekere yatırdığım vişnelerin bir kısmını likörün içinde bırakırım ama büyük kısmını daha sonra kullanmak üzere ayırırım. Böylece kendi yaptığım vişne şekerlerini istediğim zaman kullanırım. Ama yılın bu zamanı şeker yapacak taze vişne bulmak mümkün olmadığından hazır vişne şekeri kullanabilirsiniz; veya sadece vişne de kullanabilirsiniz.
Aslında işlem çok basit. Kuvertür çikolatayı kolay erimesi için parçalıyoruz. Eğer benmari usulü eritebilecek malzememiz varsa benmari usulü eritiyoruz. Bunun için, içinde kaynar su olacak bir tencere ve onun için oturacak (ama dibi tencereye değmeyecek şekilde) ısıya dayanıklı bir başka kaba ihtiyaç var. Bu usulde yapacaksanız, önce suyu kaynatıp, çikolataları koyacağımız kabı içine oturtuyoruz. Kabın dibinin suya değmemesi daha iyi olur. Ara sıra karıştırarak çikolatanın erimesini bekliyoruz ve çalışma sırasında da çikolatayı sıcak su dolu kabın içinden çıkarmazsak çabuk katılaşmasını engelleriz. Eğer böyle bir malzemeniz yoksa, kuvertürü doğrudan bir tencereye koyup kısık ateşte eritebilirsiniz. Fakat ateşte fazla tutmamaya özen göstermek lazım. Ben bitter sevdiğim için sadece onu kullandım ama renk çeşitliliği veya damak zevki için vişneleri bitter, sütlü, beyaz çikolatalarla kaplayabilirsiniz.


Vişne şekerlerinin suyunu iyice süzüyoruz. Benim vişnelerin sapı olmadığı için kürdan yardımıyla çikolataya batırdım ve çok rahat oldu. Bir kürdanla vişneleri çikolatanın içine batırıp etrafını çikolata kaplıyoruz. Bir tepsiye yağlı kağıt serip, çikolataya batırdığımız vişneleri yağlı kağıdın üstüne alıyoruz. Çikolata kaplı vişneleri tepsiye almaktan bir başka kürdandan yardım almakta fayda var. Ben yılbaşı olduğu için bir kısmının üstünü de süsledim.

Sonra bu şekilde buzdolabına kaldırıyoruz. Çikolata donunca vişne drajelerimiz hazır.
Tabii bu arada kabın veya tencerenin içinde bir çikolata katmanı kalacaktır. Onu ziyan etmeye kimin gönlü el verir ki? Bu çalışmanın sonunda kendimize keyifli bir kaçamak hazırlamak hakkımız, değil mi? Tencerenin içine dilediğiniz miktarda süt koyup, kısık ateşte kaynatırsanız, kalan çikolata da yavaşça süte karışır ve mis gibi bir fincan sıcak çikolatamız olur. Mutfaktaki çalışmanın ardından küçük bir molaya eşlik eder :)

Etiketler:

3 Comments:

Blogger Yaren said...

D A V E T I Y E

Merhaba arkadaslar, bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar.

Aynur Yaren

www.ayyachat.blogspot.com

12:06  
Blogger Özlem said...

Tuğçe' ciğim çok orjinal olmuş bunlar. Pasta da , kekte de ne güzel şıklıklar yaratır.

Ellerine sağlık, sevgiler.

23:25  
Anonymous yemek tarifleri said...

Guzel bir tarifmis. Tebrik ederim.

15:27  

Yorum Gönder

<< Home