09 Ekim 2006

BISCUIT EKMEK veya HIZLI EKMEK


Bu ekmeği nasıl adlandıracağıma pek emin olamıyorum. Amerikalılar “bisküvi” diyorlar. Ama Avrupa’nın genelinde ve bizde bisküvi denince kıtır kıtır, ince bir kraker kastedilir. Bisküvi deyince benim aklıma tatlı bir hamur işi gelir. Fakat Latince’de “iki kez fırınlanmış” (çifte kavrulmuş :) ) anlamına gelen “biscuit” Amerikalılar için anneannelerinin pişirdiği geleneksel bir tat. Bunlara hızlı ekmekler de deniyor. Çünkü pişirmeden önce hamurun kabarmasını beklemiyorsunuz. Biz ise bu bisküvi ekmekleri Kentucky Fried Chicken’larda görüyoruz. Sizi bilmem ama ben ve tanıdığım insanların çoğu söz konusu fast food restoranındaki bu ekmeklere bayılır. Hep yapmayı da istemişimdir ve internet sayesinde artık her türlü tarifi bulmak mümkün oluyor. Denedim ve gerçekten yapabildiğime çok sevindim. Amerikalılar genel olarak kahvaltıda tüketiyorlar bu ekmeği. Tereyağı ve bal veya reçelle. Ana yemeklerin yanında servis edebiliyorlar. Eğer siz de bu ekmekleri hep beğenmiş olanlardansanız veya çok çabuk bir ekmek yapmak istiyorsanız denemenizi tesviye ederim. Belli püf noktalarına dikkat ettiğinizde yapımı hiç de zor değil :)
Malzemeler:
350 gr un
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
1 kaşık toz şeker
110 gr tereyağı
150 ml süt
1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
Üstüne:
1 kaşık süt
1 yumurta

Büyük bir kasede un, kabartma tozu, tuz ve şekeri karıştırın. sonra tereyağını ekleyeceğiz. Burada tereyağının soğuk olması gerekiyor. Yağı bıçakla veya elinizle küçük parçalara ayırarak hamura ekliyoruz ve yoğuruyoruz. Ekmek kırıntısına benzeyen bir hamur elde edene kadar yoğurun. Daha sonra süt ve yumurtayı ekleyeceğiz. Fakat unlar çeşitlerine, markalarına göre farklılık gösterebiliyor o yüzden sütün hepsini birden hamura eklemeyin. Önce yarısını ve yumurtayı ekleyin, hamurunuzun bir araya gelene kadar süt ekleyebilirsiniz. bu hamurda önemli olan bir diğer noktada hamuru fazla yoğurmamak. Sadece hamur bir araya gelene kadar yoğurun ve bırakın. Bu hamurun çok fazla yoğrulmaması çok önemli. Eğer ekmeğiniz piştiğinde sert olursa çok yoğurmuşsunuz demektir. Sonra hamuru 1,5 cm kalınlığında açıyoruz. Bir bardağın ağzını hafifçe unlayarak yuvarlak parçalar kesip fırın kağıdı serilmiş tepsiye diziyoruz. Tepsiye dizerken aralarında boşluk bırakmadan, yanak yanağa dizmek gerekiyor:) Yoksa ekmekler kabaracağına yana doğru yayılıyor. Yumurta ve sütü çırpıp üstlerine sürüyoruz. Bu tariften 12 tane ekmek çıkması gerekiyor. Daha fazla çıkacak gibiyse hamuru ince açmış olabilirsiniz. Hamuru elinizle bile açabilirsiniz çünkü biraz kalın olması gerekiyor zaten. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 10-15 dakika pişirin. Yüksek ısıda pişirilmeleri için üstü kızarmış, kabarık ve içiyle yanları bembeyaz ekmekler elde etmenizi sağlıyor.
Sıcakken servis edilmesi güzel oluyor. Yiyeceğinize yakın pişirmeniz en iyisi olur. Taze taze fırından çıkmış sıcak hallerinin en güzeli olduğunu tahmin edersiniz ;) Oldukça doyurucu ve tok tutucu ekmekler oluyor. Kalanları yemek için ısıtmak iyi olur. Ben aralarına kaşar peyniri koyup fırında ısıttım. Tavsiye ederim :)
Afiyet olsun!

Etiketler: ,

33 Comments:

Anonymous Adsız said...

merhabalar bu ekmekleri home tvde görmüstüm ama tabiki oradan tarif alamamistim vede merak ediyordum. senin tarifinde, malzemelerde basit ellerine saglik. ilk firsatta deneyecegim... rabia

13:39  
Blogger munevver said...

Tuğçeciğim,ben bu ekmekleri çok seviyorum.İngilizlerin sconlarına da benziyor.1-2 denemem oldu ama KFC.daki tadı yakalıyamadım diye bir daha denemedim.Ama görüyorum ki sen başarmışsın.Şimdi senin tarifini deniyeceğim.Teşekkür ederim paylaşımın için.(Ben içinde biraz da mısır unu tadı alıyordum ama yokmuş)

14:00  
Blogger ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI said...

Merhaba Tuğçe'ciğim
Ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar eminim tatları da bir o kadar güzel ve lezzetli olmuşlardır;)Hemen mutfağa gidiyorum denemek üzere;)Geçen gün okuyuculardan gelen bir istekti bu bicuitler eğer iznin olursa bloğum da yayınlamak isterim.Tekrar ellerine sağlık;)
SEVGİYLE KAL...

17:31  
Blogger tugce:-) said...

merhaba,
ben de home tv'de o programı seyretmiştim, ondan sonra tarifi bulup yapmaya karar verdim :)
münevver,
evet bunlar sconelara benziyor. belki de orda mısır unu koyuyorlardır ama ben bir çok tarif taradım ve hiç rastlamadım. önce bu klasik tarifi dene istersen, bakalım aynı tadı alacak mısın.
zuhal,
tatları gerçekten istediğim gibi oldu. ben sade olmalarını tercih ettim, klasik olsunlar diye ama tabii içine baharatlar konarak tatlandırılabilir de. denediğinde sonuçları haber verirsen sevinirim :)şimdiden afiyet olsun.

01:31  
Blogger ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI said...

Tuğçe'ciğim enfes buscuitlerim oldu sayende çok çok teşekkür ederim bloğa biraz sonra ekleyeceğim;)

04:12  
Anonymous Adsız said...

Merhaba,
bu çok gzüel bir tarif kokusunu alabiliyorum. İçinde hellim peyniri yada zeytin parçaları ile düşününce süper bir birleşim olacak. Bu şekilde denemek istiyorum.

10:10  
Blogger munevver said...

Tuğçeciğim,bu akşam yeğenim ve arkadaşı davetliydi.Onlara biscuiti yaptım.Herkes çok beğendi.Ben de şimdiye kadar yaptıklarımın içinde en çok bunu beğendim.Aradığım tadı bulduğumu söyleyebilirim.Çok teşekkür ederim tarif için.Yalnız,fotoğraf makinesini büyük oğlum okula götürdüğü için çekemedim.(hafta sonu gelecek)Ama ayni seninkiler gibi oldu.Nasıl olsa yine yaparım o zaman çekerim.Sevgilerimle....

21:35  
Anonymous Adsız said...

KFC biscuitlerini severek yer ve nasıl yapıldığını merak ederdim.Munevver'in dediği gibi bende yerken mısır unu da kullanıldığını düşünürdüm hep...Yakın zamanda denemeyi düşünüyorum.Ellerinize sağlık...


Selam ve sevgiler...

23:07  
Anonymous Adsız said...

isim yerine yanlış yazmışım,sorry

23:08  
Blogger tugce:-) said...

zuhal ve munevver,
deneyip memnun kaldığınıza çok çok sevindiim:)
yeşim,
dilediğin gibi malzeme ekleyebilirsin, bu temel tarifi, içine herşey eklemek serbeset, çilek veya zeytin ;)peynirli de yapıyorlar biscuiti memleketinde. rendeleyip hamura karıştırıyorlar. sanırım hellimle de gayet guzel olur.
serin mavi,
teşekkürler. umarım yapar ve beğenirisn :)

09:30  
Anonymous Adsız said...

Merhaba;
Ekmek tariflerine bakarken gordum bu tarifi. Bu sabah da denedim cidden nefis ekmeklerim oldu:) tarif icin tesekkurler Tugce.

20:19  
Blogger tugce:-) said...

ricae ederim aslıhan, denediğine ve begendigine cok sevindim. asıl ben teşekkür ederim, yazdığım tarifi deneyen biri gelip fikrini yazdığında çok mutlu oluyorum.

11:02  
Anonymous Adsız said...

merhaba , ekmek tarifiniz guzel,icine bir tatli kasigi toz hardal koyarsaniz cok daha guzel oldugunu goreceksiniz, hafiyet olsun.

10:31  
Anonymous Adsız said...

MRB KFC DEKİ AYNI TADI VE YUMUŞAKLIKTA OLUYORMU?TEŞEKKÜRLER

16:36  
Blogger tugce:-) said...

evet, aynı tatta ve yumuşaklıkta oluyor. yalnız ekmekleri tepsiye dizerken bibirlerinden uzak koymamanız lazım, yoksa yayılır ve ince olur. ama ben de o biscuitleri çok sevdiğim için bu işe girişmiştim ve sonuçtan da memnun kaldım :) umaım siz de beğenirsiniz.

10:59  
Anonymous Adsız said...

Umarım KFC dekinin ayarını tuttururum ama çok gramaj ağırlıklı tarif vermişsin (:

350gr un
110 gr yağ

16:32  
Blogger tugce:-) said...

merhaba,
aynı şekilde tutuyor. tadı aynı oluyor. tarifin böyle olma sebbei benim de yabancı bir yemek programından ing. seyretmiş olmam. yağı ayarlamak kolay, üstünde çizgileri var yağ paketlerinin.un içinde, 1 su bardağı 125 gr'a denk geliyor hemen hemen. ama bardaktan barkadağa fark edebilidiği için tartmak veya üstü işaretli ölçü kaplarından kullanmak en sağlıklı çözümü veriyor. tabii bunlar yoksa, 1 su bardağını 125 gr olarak alarak yapabilirsiniz.
şimdiden afiyet olsun.

18:12  
Anonymous Adsız said...

Tarifteki 1 kaşık şeker çay kaşığı mı tatlı kaşığı mı?

19:33  
Blogger tugce:-) said...

merhaba furkan bey,
1 yemek kaşığı. çay kaşığı veya tatlı kaşığı diye belirtilmediğinde aklıma yemek kaşığı geldiği için belirtmemişim. ama haklısınız, yazmak lazım :)

10:25  
Anonymous Adsız said...

merhaba
bende onlara bayılanlardanım tuğçeee
münevver hn ve zuhal hn denemişlerse bende hiç sorgulamadan hemen yapıp sana yazacağımmm
neşeliyemekler.com

11:44  
Anonymous Adsız said...

slm arkadaşlar verdiğiniz tarifide denedim ama orjinal bıcuıt değil bu kfc bıscuıtin tarifi saklı ama emin olunki malzemelerin çoğu farklı.

22:10  
Blogger tugce:-) said...

merhaba,
orjinal biscuit, kfc biscuit değildir. biscuit dediğimiz hızlı yapılan ekmek türü amerikalıların sıkça yaptığı, onların mutfaklarına ait ve şu anda "anneannelerinin biscuitleri" diye tariflerle yaptıkları bir ekmek çeşididir. KFC dediğimiz, bir fast food lokantasıdır ve onlar da özellikle o bölgelere özgü bu ekmeği mönülerine koymuştur. mutlaka içinde çok farklı malzemeler vardır, çok fazla katkı maddesi ve profesyonel mutfaklarda kullanılan bin çeşit değişik şey de vardır. buna rağmen tadını çok severiz :) bu da, işte o "anneanne tarifleri"nden biri, ve o fast food lokantasında yediğimiz biscuite son derece benziyor. ben denemenizi tavsiye ederim :)

16:11  
Blogger aslı onder said...

selam tam elimdeki scone tarifini deneyecekken bırde arada cok fark varmı dıye bakmak ıstedım .. ve cok guzel gorunuyorlardı benım esimde bayılır kfc nın ekmelerine .. fakat ben sıze bısey danışıcam hamuru gecedn yapıp sabah pişirsem olabılırmı boylece sıcak olur bırde pişmesı uzun suruyormu.. =) ellerinize saglık cvp beklıyorum

21:23  
Blogger tugce:-) said...

merhaba aslı,
bu mayalı bir hamur olmadığı için beklememesi gerekiyor. hemen yapılıp pişirilmesi gerek. yapması da pişirmesi de çok uzun sürmüyor. haftasonu kahvaltısından önce hazırlayabilirsin, çok vakit almaz:)
umarım beğenirsiniz :)

18:36  
Anonymous gülçin said...

mrb ben tarifinizi denedim ve ekmeklerim çok lezzetli oldu paylaştığınız için teşekkür ederim artık pazar kahvaltılarında vazgeçilmezimiz olur bu ekemekler:)

14:40  
Blogger ♥мұ»p»r«i»n«č»є«ss said...

mrhba tarıflerınız çok güzel ama ben yenı yemek yapan biriyim ve 110 gr tereyag yerıne kaşık hesabı yazsanız daha ıyı olmazmı acaba?350gr un yerine bardak hesabı yada daha ıyı olur yenı ymk yapanlar için..sevgıler... ;)

11:51  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel bir tarifmis. tebrik ederim.

16:15  
Anonymous Adsız said...

Biraz daha araştırsaymışım keşke, yabanca dilde çeviriyle yaptığım biscuitler ancak bu kadar olur :)) Bir dahakine sizin tarife göre yapacağım..Zira benim yaptıklarım kabarmadı ve dediğin gibi sert oldu :(

23:08  
Blogger tugce:-) said...

Umarım bu tarifle yapınca beğenirsiniz :) Çok da zaman almıyor, bir ara denemelisiniz :))

13:30  
Anonymous Adsız said...

yarım ç.b tuz ve 1 kaşık şeker yazmıssınız bu oranlar dogru dimi. ben suanda deneyeceğim ama ters oran şeklinde koymayı düşünüyorum.bu arada deneyeceğim diyenler keşke denedikten sonra yorum yapsalar -.-

17:13  
Blogger tugce:-) said...

oranlar doğru :) şeker, ekmeğin kızarmasını sağlar, daha az şeker koyduğuuzda daha açık renkli, daha çok şeker koyduğnuzda kabuğu daha kızarmış ekmekler elde edersiniz.

18:30  
Blogger idyllique said...

internetteki diğer tariflerde hep yoğurt/ayran var malzemelerde. sende niye yok? :)

01:05  
Blogger tugce:-) said...

merhaba,
ben bunu amerikalı bir aşçının tarifinden uyguladım. yaptığımın aynısını yazdım :) öbürleri neden yogurt koyuyor bilmiyorum ama bu her yaptığımda güzel sonuç veriyor, yapanlar da beğeniyor. bir dene derim :)

12:43  

Yorum Gönder

<< Home